• Egri Olaszrizlink

 • Egri Leányka 2011

 • Ottonel muskotaly

 • Egri bikaver

 • Cabernet Savignon 2007

 • Cabernet Franc 2006

 • Egri Cabernet Sauvignon Merlot Cuvée

 • Egri Merlot

 • Agria

 • Zweigelt

 • Egri Melora Cuvée

 • Rozé 2011

Piroska Panzió és Étterem

Szeretettel várjuk vendégházunkba, ahol a kellemes pihenés mellett házias ételekkel várjuk kedves vendégeinket. A Piroska Étterem és Vendégház mind családok, mind csoportok számára megfelelő. A Hőforrás közelsége (800 m) a gyógyulni vágyók számára is ideális.

A Panzió és Étterem weboldala

Vörös Borok
Egri Agria

Agria

Száraz Vörösbor

Jelenlegi forgalomban lévő évjárat:
2009

Kékfrankos 40%, Cabernet Franc 20%, Pinot Noir 20%, Blauburger 15%, Cabernet Sauvignon 5%
házasításából készült száraz vörösbor. Pincészetünk klasszikusnak mondható fajta-összeállítása, melyet minden jelentősebb évjáratban elkészítünk (a Pinot helyett esetenként Merlot használva, az arányokat változtatva). A Cabernet Franc fűszerességét, a Pinot Noir és a Kékfrankos gyümölcsösségét és a Cabernet Sauvignon harmonikus tanninjait a Blauburger teszi igazán kerekké.
Célunk egy vörös borhoz képest friss, gyümölcsös, kicsit könnyebb, „fogyaszthatóbb” bor elkészítése volt. A „mindennapok borának” szántuk ezt az összeállítást. 
Egri Cabernet Sauvignon Merlot Cuvée

Egri Cabernet Sauvignon Merlot Cuvée

Száraz Vörösbor

Jelenlegi forgalomban lévő évjárat:
2006

Mélyvörös színű, testes, gyümölcsös illatú és zamatú, tartalmas, 60 % Merlot és 40 % Cabernet Sauvignon házasításával készült száraz vörösbor. A Cabernet Sauvignon sötét, illatos, jellegzetes zamatú, különleges minőségű, bársonyos, cserzőanyagban gazdag bor. Illatában a fekete ribizli és a zöldpaprika, valamint a csokoládé jegyeit fedezhetjük fel. Alkoholtartalma a testesség követelménye miatt 12% alatt nem lehet. Fiatal korában gyakran kemény és élvezhetetlen. A jó évjáratok nagyon hosszú idő alatt fejlődnek ki, ezt ellensúlyozza a Merlot, amely általában mélyvörös színű, illata a málnára és rózsára emlékeztet. Telt, bársonyos ízű, jellegzetes aromájú, száraz, minőségi bor. Jól lekerekíti a Cabernet fajtákat, tehát kiváló társ a házasításhoz.


Ételajánlás: fogyasztását 18-20 ˚C-on ajánljuk sajtokhoz, sültekhez és pörköltekhez. 
Egri Cabernet Franc

cabernet franc

Száraz Vörösbor

Jelenlegi forgalomban lévő évjárat:
2006

Illata szederre, zamata kökényre-erdei szamócára-szilvára vezethető vissza, ám nem olyan intenzíven fűszeres, mint a Sauvignoné. Jó évjáratban hallatlan ízmélységet ér el. Mély bíborvörös szín, élénk savak jellemzik.

Ételajánlás: 16-17 ˚C-on marhasültekhez, pecsenyékhez. 
Egri Cabernet Sauvignon

Cabernet Savignon

Száraz Vörösbor

Jelenlegi forgalomban lévő évjárat:
2007

Mély bíborvörös színű, kiegyensúlyozott, testes vörösbor. mind illatában, mind ízében a fekete ribiszke és az erdei gyümölcsök dominálnak. Kellemes tanninnal rendelkező, hosszú utóízű, elegáns vörösbor. Fiatal, nagy potenciál van benne, hosszú évekig érlelhető még.

Ételajánlás: vízi szárnyasokhoz, fiatal vadakhoz, marhahúsból készült ételekhez ajánljuk 18 ˚C-on. 
Egri Bikavér

egri bikaver

Száraz Vörösbor

Jelenlegi forgalomban lévő évjárat:
2008

Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Blauburger, Zweigelt, Kékoportó borok házasítása. A borvidék legismertebb bora, melynek előállítását számos változtatás után miniszteri rendelet szabályozza. Védett eredetű bor.

Ételajánlás: vad- és marhahúsból készült, fűszeres ételekhez ajánljuk, 16-18 °C hőmérsékleten való fogyasztásra. 
Egri Merlot

Egri Merlot

Száraz Vörösbor Barrique

Jelenlegi forgalomban lévő évjárat:
2007

Színe szép rubin, bársonyos tónussal. Illatában meggyes-fűszeres, érett lekváros jegyeket fedezhetünk fel, rövid levegőztetés után földes, avaros illatjegyeket mutat. Fiatalsága ellenére fejlett, tüzes, telt, gazdag tanninok jellemzik. Harmonikus, nagy beltartalmi értékekkel rendelkezik. Az intenzív héjon tartást fahordós érlelés követte, majd 5 hónapig második töltésű barrique hordókban fejlődött tovább.

Ételajánlás: Nehezebb húsételekhez (pl. marhapörkölt), gyümölcsös mártással készült, barna húsú szárnyasokhoz (vadkacsa), továbbá gyümölcsös körítésű vadpástétomokhoz is kiváló. 
Egri Melora Cuvée

melora

Édes Vörösbor

Jelenlegi forgalomban lévő évjárat:
Évjárat nélküli

Házasított mélyvörös színű édes, gyümölcsös vörösbor. A könnyű, fiatalon is fogyasztható borok nemes képviselője.

Ételajánlás: 14 ˚C-on aperitifként, gyümölcsös ételek mellé, desszertekhez 
Egri Zweigelt

Zweigelt

Félédes vörösbor

Jelenlegi forgalomban lévő évjárat:
Évjárat nélküli

Bársonyosan kerek, intenzíven gyümölcsös félédes vörösbor, illatában mézes-aszalt szilvás jegyekkel. Ételajánlás: 15 ˚C-on aperitifként, édes sajtok mellé ajánljuk. 


Facebook

Egri Bikavér

Egri Bikavér

Az egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő borházasítás, amelyet meghatározása szerint egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat. Az egri bikavér készítése hozzávetőlegesen 130-150 éves múltra tekint vissza. Régebben a kadarka szőlőfajtára alapozott testes, erősnek tartott bor volt, azonban a filoxérát, majd a világháborúkat követő és a mai napig tartó strukturális átalakulások nyomot hagytak az egri bikavér összetételén és karakterén. Ma az egri bikavér bor jellemzően a magyar fajták közül kékfrankos, portugieser, kadarka, a nemzetközi fajták közül cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, valamint újabban a pinot noir és shiraz (syrah) fajták borának változó arányú házasítása.

Bővebben...

Egri Borvidék

Egri borvidék

Az egri borvidék a Bükk-hegység déli lankáin terül el. A világ legészakibb szőlőtermő területei közé tartozik, ez behatárolja az ide telepíthető szőlőfajtákat és borainak stílusát.
Az éghajlat hűvösebb és szárazabb az országos átlagnál, de változékonysága a Bükk hegyvonulatainak köszönhetően mérsékeltebb, ezek ugyanis megvédik az északi, hideg légáramlatoktól. A legtöbb napsütést a szőlő az érése szempontjából különösen fontos nyár végi, ősz eleji időszakban kapja.
A borvidék talaja rendkívül változatos, legnagyobb részt vulkáni eredetű riolittufa, amelybe hatalmas méretű és hosszúságú pincerendszereket vájtak a borvidék szinte teljes területén.

Bővebben...

Agria, Zweigelt, Melora, Cabernet Savignon Merlot Cuve, Cabernet Savignon, Cabernet Franc, Egri Bikavér, Merlot, Rozé, Olaszrizling, Leányka, Ottonel Moskotály, TO

Oldalainkat 18 vendég böngészi