• Egri Olaszrizlink

 • Egri Leányka 2011

 • Ottonel muskotaly

 • Egri bikaver

 • Cabernet Savignon 2007

 • Cabernet Franc 2006

 • Egri Cabernet Sauvignon Merlot Cuvée

 • Egri Merlot

 • Agria

 • Zweigelt

 • Egri Melora Cuvée

 • Rozé 2011

Piroska Panzió és Étterem

Szeretettel várjuk vendégházunkba, ahol a kellemes pihenés mellett házias ételekkel várjuk kedves vendégeinket. A Piroska Étterem és Vendégház mind családok, mind csoportok számára megfelelő. A Hőforrás közelsége (800 m) a gyógyulni vágyók számára is ideális.

A Panzió és Étterem weboldala

Az Egri Borvidék 2

Egri borvidék

Az egri borvidék a Bükk-hegység déli lankáin terül el. A világ legészakibb szőlőtermő területei közé tartozik, ez behatárolja az ide telepíthető szőlőfajtákat és borainak stílusát.
Az éghajlat hűvösebb és szárazabb az országos átlagnál, de változékonysága a Bükk hegyvonulatainak köszönhetően mérsékeltebb, ezek ugyanis megvédik az északi, hideg légáramlatoktól. A legtöbb napsütést a szőlő az érése szempontjából különösen fontos nyár végi, ősz eleji időszakban kapja.
A borvidék talaja rendkívül változatos, legnagyobb részt vulkáni eredetű riolittufa, amelybe hatalmas méretű és hosszúságú pincerendszereket vájtak a borvidék szinte teljes területén.

 

A vidék része, de attól számos tulajdonságában eltér az 501 méteres Nagy-Eged-hegy. Ez hazánk legmagasabban fekvő szőlőtermő területe. Különleges adottságai – meszes talaja, déli fekvése és szinte mediterrán klímája – nagy borok ígéretét hordozzák.

eger_monarch_pince_200Az egri borvidék egyaránt alkalmas magas minőségű fehér- és vörösborok készítésére. A múltban Eger elsősorban vöröseiről, ezek közül is a bikavérről volt híres (majd később hírhedt). A legalább három, a borvidéken engedélyezett szőlőfajta házasításával, szigorú szabályok szerint készülő bikavér az utóbbi években kezdi visszanyeri egykori hírnevét. (A hegyközség 1997-ben alkotta meg a »Bikavér kódexet«.) A bikavér alapját valaha a kadarka különböző változatai adták, ma a kékfrankos; fontos alapanyaga még a portugieser, a zweigelt, a pinot noir és a cabernet franc. Magyarország eredetvédett borai közül ez az első.

A borvidék illatos, szép egyensúlyú fehérborai főként olaszrizlingből, leánykából, chardonnay-ból és muscat ottonelből készülnek. Az utóbbi időben egyre több fahordós erjesztésű és érlelésű, testes, komplex fehér házasítással is találkozni.

 

Múltidéző * Eger környékén szőlőműveléssel az Árpád-házi királyok ideje óta foglalkoznak. Mint sok más borvidékünkön, itt is meghatározó szerepet játszottak a borkészítés meghonosításában és fejlesztésében az elsősorban Franciaországból érkezett szerzetesrendek és az egyház. Egerben székelt a legnagyobb püspökségek egyike, amelyhez az egész északkeleti országrész tartozott. (A bortermésből – királyi rendelet alapján – tizedet, dézsmát kellett adni az egyháznak és a világi intézményeknek. Az első pincéket is a dézsma tárolására építették.)

A török időkig errefelé csak fehérszőlő termett, az ottománok elől menekülő szerbek (rácok) hozták magukkal a vörösbort adó fajtákat (pl. kadarka) és a héjon erjesztéses technológiát. Az Egerben 1886-ban megjelent filoxéra szinte teljesen kipusztította az ültetvényeket. A kékszőlő fajták zöme az újratelepítések során került ide. A háborútól a rendszerváltásig terjedő időszak nagyüzemi szőlőtermelést, alacsony szakmai színvonalat és gyenge minőségű tömegbort kapcsolt Eger nevéhez. A tendencia azóta megfordult, a minőségre figyelő, kísérletező családi pincészeteknek, továbbá a borvidéki összefogásnak köszönhetően Eger mára a legsokszínűbb magyar régióvá vált.

 

Forrás : http://www.konyhamuveszet.hu/hu/content/egri_borvidek

 

Facebook

Egri Bikavér

Egri Bikavér

Az egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő borházasítás, amelyet meghatározása szerint egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat. Az egri bikavér készítése hozzávetőlegesen 130-150 éves múltra tekint vissza. Régebben a kadarka szőlőfajtára alapozott testes, erősnek tartott bor volt, azonban a filoxérát, majd a világháborúkat követő és a mai napig tartó strukturális átalakulások nyomot hagytak az egri bikavér összetételén és karakterén. Ma az egri bikavér bor jellemzően a magyar fajták közül kékfrankos, portugieser, kadarka, a nemzetközi fajták közül cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, valamint újabban a pinot noir és shiraz (syrah) fajták borának változó arányú házasítása.

Bővebben...

Egri Borvidék

AZ EGRI BORVIDÉK

Az Egri borvidék mintegy 6040 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik, így Eger várost és a következő 19 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az Egri, illetve Aldebrő, Feldebrő, Tófalu, Verpelét, Kompolt és Tarnaszentmária a Debrői körzetben.

A BORVIDÉK KÖZPONTJA: EGER

Eger városa, ez a több mint ezeréves kisváros, dicső történelmi múltjával, értékes műemlék együtteseivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb városainak egyike. Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és diákok városát.

Bővebben...

Agria, Zweigelt, Melora, Cabernet Savignon Merlot Cuve, Cabernet Savignon, Cabernet Franc, Egri Bikavér, Merlot, Rozé, Olaszrizling, Leányka, Ottonel Moskotály, TO

Oldalainkat 18 vendég böngészi